De weblog met de positieve vibes!

31.8.04

De populairste kattennamen

Ik ben verliefd op de ANP-Telex. Stel je een scherm voor, waarop alle berichten voorbij rollen die het persbureau in Rijswijk voor de media produceert. Van de crisis in Irak tot de crisis bij het Rotterdamse Havenbedrijf, die vandaag 'hot' is. Maar ook financieel nieuws en persberichten van organisaties die daarvoor betalen. Met name die laatste categorie is af en toe geweldig.

Honden- en kattenverzekeraar 'Dier & Zorg' maakt vandaag via een schrijven aan de pers bekend welke kattennamen het meest in trek zijn. Uit onderzoek van de verzekeraar is gebleken dat de Nederlandse top 3 er als volgt uit ziet:

1. Tijger
2. Mick
3. Tommy

Op zich is dit best aardig nieuws. Leuk als 'stopper' in de Telegraaf. Het vormt ook een goede aanleiding voor de media om de naam van het bedrijf te noemen, zonder dat gelijk sprake lijkt van een advertorial. Belangrijk is dan wel dat je als afzender van het persbericht een zekere niet-commerciële schijn ophoudt. En daar slagen onze vrienden van 'Dier & Zorg' niet echt in.

Direct na de eerst alinea, waarin melding wordt gemaakt van het onderzoek en waarin de drie populairste namen worden opgesomd, volgt een tussenkop: 'Groeiende belangstelling voor het afsluiten van een ongevallen en ziektekostenverzekering voor de kat / hond'. Sowieso hebben we hier te maken met een onmogelijk slechte zin, die als kop volledig misstaat, maar die bovenal niets met het onderwerp van het persbericht te maken heeft. De tekst onder de tussenkop luidt als volgt:

"In Nederland zijn er inmiddels ruim 15.000 katten verzekerd bij Dier & Zorg. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren explosief zal toenemen. Deels omdat steeds meer eigenaren zicht bewust worden van de kosten voor goede medische zorg en deels omdat het huisdier een steeds grotere rol in het gezin gaat spelen."

Van de 203 woorden die het persbericht telt, zijn er - inclusief de kop - 45 gewijd aan het kattennamen onderzoek en 158 aan commerciële informatie, die daar verder niets mee te maken heeft. Wedden dat er morgenochtend iemand bij 'Dier en Zorg' met een stapel kranten en een schaar bij de hand voor niets zit te bladeren?

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem said...

Tom & Jerry zijn ook verzekerd bij Dier & Zorg ... weet je namelijk wat een medische behandeling bij huisdieren kost? Nou ja, laat ik het zo zeggen ... je kunt er een aardig dagje van shoppen. (ik spreek / schrijf uit ervaring)

Op zich vind ik het 'commerciële' gedeelte absoluut niet storend. Mensen moeten erop gewezen worden dat je je huisdier tegenwoordig voor een klein bedrag per maand kan verzekeren. Dat scheelt namelijk een hoop manke of zieke katten op straat ... Beter nog: het scheelt een heleboel 'laatste' spuitjes.

Gr, Lyd

1 september 2004 om 14:56

 

plaats een reactie

<< Home