De weblog met de positieve vibes!

27.3.05

Honderd procent hypoallergeen

De afgelopen vijf jaar stonden we regelmatig op het punt, maar hakten we uiteindelijk de knoop niet door. Van Miriam’s moeder hebben we denk ik wel twintig foldertjes meegekregen bij zondagse bezoekjes door de jaren heen, maar dan bleek er uiteindelijk toch weer een gebrek aan kennelijke prioriteit.

Vanochtend besloten we dat het mooi was geweest. En dus togen we naar de Rotterdamse vestiging van Van Dam. We waren eerder al eens in de Delftse winkel van dit regionale slaapconsortium geweest, vandaar. Toen we binnenstapten maakten we kennis met Rien. De verkoper van de beddenwinkel was van middelbare leeftijd en had een verrassend veelkleurige stropdas om.

"We hebben dringend een nieuw bed nodig," zei ik ter begroeting. "Dit is een noodgeval." Miriam knikte. Ik legde Rien uit dat we vooral op zoek waren naar een stévig bed. We houden beiden van nagenoeg keiharde matrassen. De man knikte begrijpend en leidde ons naar het stevigste exemplaar dat hij op voorraad had. We gingen proefliggen, maar schudden al snel ontkennend het hoofd. Te zacht.

Rien liet ons nog even zijn paradepaardjes van het merk Hästens zien. Dat waren pas bedden, zei de verkoper. Bijna honderd procent hypoallergeen en samengesteld uit louter natuurlijke producten. Vooral paardenhaar, dat met één of ander stoomproces in vier stappen werd gereinigd en vervolgens gekruld. Het klonk geweldig. Bijna weemoedig verwees Rien ons voor harde matrassen uiteindelijk door naar Delft.

De Delftse winkel van Van Dam is gevestigd tegenover de Makro. Niet één van de meest idyllische plaatsen, maar de parkeerplaats is ruim en datzelfde geldt voor de winkel. We deden de verkoper die zich bij ons meldde, de groeten van Rien. Hij lachte. De man maakte een grapje over de Hästens-manie van zijn collega uit Rotterdam en legde ons vervolgens uit dat al dat speciaal gekrulde paardenhaar uiteindelijk gaat inzakken, zodat je bed in het gunstigste geval verandert in een luxe strobaal.

Hij ratelde over spiralen en latex, boxsprings en lattenbodems. Over verstelbare delen, aanpasbare spanning van de veren en de verschillen tussen de gelaagdheid bij de matrassen van Auping en Pullman. Af en toe bromde ik even wat goedkeurende tonen, om de man het idee te geven dat we precies begrepen waar hij het over had. Hetgeen overigens meestal niet het geval was. Ondertussen brachten we het aantal opties terug tot twee.

Terwijl onze persoonlijke slaapadviseur afwisselend de beide bedden die we op het oog hadden, ophemelde en wij nog maar eens een zoveelste ligproef namen, sloeg de balans gunstig door naar het nieuwste model boxspring van Pullman. Hoe die precies heet en wat 'ie precies doet, ben ik inmiddels alweer vergeten, maar het bed ligt geweldig. En we krijgen er ook nog twee hoeslakens bij!