De weblog met de positieve vibes!

28.10.05

Wel degelijk een Freek, Youp of Hans

Vrijdagavond waren we bij Ali B. in de Zweedse sauna, ook wel het Theater aan de Schie genoemd. Alles binnen is er van hout, waardoor de setting wat Scandinavisch aandoet. Vandaar de bijnaam. maar Ali B. dus. Erg gelachen. Ali, de troetelmarokkaan. Zoals hij overigens niet genoemd wil worden, maar wat hij feitelijk natuurlijk wel gewoon is. Een troetelmarokkaan met een duidelijke boodschap. Dat is Ali Bouali.

Muzikaal was de show dik in orde. Met drie snaarinstrumenten en aanverwante bespelers achterop het podium, twee supporting rappers uit voormalig Joegoslavië, een bijzonder zuiver zingende Surinamer voor de pakkende refreintjes en een beatboxer zoals ik nog nooit eerder had meegemaakt. Deze MC Aldrin komt nog uit Schiedam ook, dus speelde een thuiswedstrijd. Z'n beats waren weergaloos. Wat een kunstenaar!

Ali zelf riep halverwege pesterig tegen een oudere fan in het publiek dat die kennelijk in de verkeerde zaal terecht gekomen was. Want Ali is geen Freek de Jonge, vindt hij zelf. Toch heeft Ali het daar mis. Want hij is wel degelijk een Freek, Youp of Hans met maatschappijkritische boodschap. Dit keer alleen vanuit het perspectief van een jonge ambitieuze allochtoon. Dat is het enige inhoudelijke verschil.

Verschillen in vorm waren er goddank legio. Want in tegenstelling tot Freek en Youp is Ali B. wél grappig en muzikaal...