De weblog met de positieve vibes!

13.7.06

Heilig water uit een emmertje

Terwijl de kerk uitliep, stonden voor de ingang zeker twintig auto's en busjes geparkeerd. De eigenaren waren nog druk doende om bloemen te bevestigen aan de buitenspiegels en slingers te draperen over de motorkap. Voor hun wagen plaatsten ze kartonnen beeldtenissen van Maria, evenals miniatuurhuizen, miniatuurlama's en nepgeld dat in ruime mate verkrijgbaar is bij de stalletjes voor de kerk.

Even later kwam de priester naar buiten. Gehuld in een monniksgewaad en een plastic emmertje met gewijd water bij zich dragend. Hij liep naar de voorste auto. De eigenaar zette snel nog zijn motorkap open, waarop de priester een gebed mompelde, een kruisje sloeg en vervolgens om de wagen heenliep, terwijl hij het heilige water uit zijn emmertje zowel over de auto sprenkelde als over de eigenaar en zijn familie.

Nadat de priester klaar was met de eerste in rij, poseerde hij nog geduldig naast de wagen voor een foto. Vervolgens opende de eigenaar een fles champagne, om deze al schuddend leeg te spuiten over zijn stalen ros. Zijn vrouw strooide bloemen uit over de auto, terwijl nog wat vuurwerk werd afgestoken ter afsluiting van het ritueel. De priester was inmiddels al lang en breed met een minibus bezig.

Het is een schouwspel dat zich tweemaal daags afspeelt in Copacabana. Iedere ochtend om tien uur en iedere middag om half drie. De zegening van auto's en wensen voor de toekomst, uitgebeeld in miniatuur. Wij zouden er in Nederland waarschijnlijk te nuchter voor zijn.

[Zie ook: Dossier Bolivia]