De weblog met de positieve vibes!

27.1.07

Schattig is een understatement

Iedereen zwaait naar elkaar. Ook naar ons. En als het duister is gevallen en je de bestuurder van een passerende auto niet meer kunt ontwaren, volgt er een bescheiden druk op de claxon. Iedereen kent elkaar. En dat kan ook bijna niet anders op een eiland dat zo klein is als Saba.

Saba, parel van de Nederlandse Antillen. Met huisjes die steevast wit zijn geschilderd, groene luiken hebben voor de ramen en een steenrood dak van - meestal - golfplaat. Een blik op Windwardside, het grootste van de vier dorpen hier, doet je smelten. Schattig is een understatement.

Ze lopen hier weg met het Nederlandse koningshuis. Koningin Beatrix kan echt niet stuk. Taxichauffeur Paddy, die ons ophaalde van het piepkleine vliegveldje op het enige stukje vlakke land, had de eer haar vorig jaar oktober te mogen rondrijden. "She's a very nice lady," zei Paddy uit de grond van zijn hart.

Het gerucht doet overigens de ronde dat Willem-Alexander op Saba verwekt zou zijn. In ieder geval staat vast dat de kroonprins precies negen maanden na een bezoek van Beatrix en Claus is geboren. De waarheid valt moeilijk te achterhalen, maar onwaarschijnlijk lijkt het niet. Na negen uur 's avonds is Saba uitgestorven.

Gisteren hoorden we in één van de pubs in Windwardside dat de koningin Mount Scenery in vijfenveertig minuten zou hebben beklommen. Dat lijkt me een sterker verhaal. Het kostte ons veel gevloek, gehijg, stress op de bovenbenen en ruim anderhalf uur. Het pad gaat op sommige punten bijna loodrecht omhoog.

Het uitzicht was daarentegen prachtig. Al werden ons de vergezichten op nabijgelegen Caribische eilanden bespaard, dankzij steeds voorbij drijvende wolken. Dat maakt overigens weinig uit. Het beklimmen van de hoogste berg op Nederlands grondgebied voelde vooral als een overwinning. En het biertje na afloop smaakte extra goed.

Vandaag onsze laatste dag op Saba en ook de laatste echte dag van de vakantie. Morgen vliegen we eerst terug naar Sint Maarten en vervolgens direct door naar Amsterdam. Maandag gelijk al aan de slag met een nieuw project voor Sloggi. Dinsdag een inspreekklus voor Wim B. en woensdag weer 'rechtstreeks vanuit onze hoofdstad'.

Het was al met al een lekkere vakantie...

[Zie ook: Dossier Cariben]