De weblog met de positieve vibes!

20.3.07

Meer menselijke trekjes dan ooit

Op weg naar het wekelijkse fractieberaad van de Vlaardingse PvdA, maakte mijn vader zich toch wat zorgen over de aanstaande televisie-uitzending rond Wouter Bos. "Hoeveel slechter kan het worden?" vroeg ik hem nog retorisch. Bij de provinciale verkiezingen kwam de SP in Vlaardingen – ook de geboortestad overigens van Bos – eerder deze maand zelfs als winnaar uit de bus. Historisch. "Misschien is het wel goed," voegde ik toe, "gewoon maar openheid geven."

En mijn conclusie na deel één van 'De Wouter Tapes' – een tweedelige serie waarin de leider van de PvdA wordt gevolgd in zijn verloren strijd om het premierschap – is dat het in ieder geval geen kwaad kan. Ik zag een gedreven Bos, met meer menselijke trekjes dan ooit. Frustratie als een brainstormsessie niet snel genoeg tot resultaat leidt, spanning vlak voor een speech op het partijcongres en verlangen naar vakantie na de val van Balkenende II.

Ik zag hem tot mijn grote vreugde in een stevig rollenspel met zijn fractie. Waarbij een debat met het CDA grondig werd voorbereid. En ironisch genoeg hoorde ik in minder dan een uur meer visie van Bos dan tijdens de hele landelijke campagne bij elkaar. Een overtuigend verhaal in smetteloos Engels bijvoorbeeld op een bijeenkomst van Europese socialisten en talrijke overpeinzingen voor een groep getrouwen die zich Mercurius noemt.

Vooral dat laatste bleef hangen. Het besef dat politiek echt nauwelijks meer over de inhoud gaat. Niet omdat mensen als Bos geen mening hebben, maar omdat ze gewoonweg de ruimte niet krijgen om die te ventileren. Omdat het publieke debat is teruggebracht tot een platte discussie over bejaardenbelasting. Omdat het draait om makkelijk scoren. Omdat wij dat als kijker ook graag zien. We willen geen gemijmer, maar we willen soundbites. Tien seconden is al lang.

Dat geldt overigens ook voor mijzelf. Eerlijk is eerlijk. 'Less is more' blijft toch het credo. De afstandsbediening is altijd binnen handbereik. Maar, kijkend naar 'De Wouter Tapes', drong zich toch de vraag aan mij op waar het politieke circus dan eindigt. Want het kan toch niet zo zijn dat we over vier jaar Linda en Gordon inzetten voor een rechtstreeks verkiezingsverslag? "Bel 0900-8811 of sms WOUTER naar 7872. Je maakt dan kans op een gloednieuwe auto!"

"Krankzinnig vak eigenlijk," zei Wouter zelf gisteren terecht.