De weblog met de positieve vibes!

26.11.07

Betrekkelijke eenzaamheid

Prachtige documentaire! Over de spankelende Valentijn. Een meisje gevangen in een jongenslichaam. Het programma, gemaakt door een voormalig Nova-verslaggeefster, biedt een uniek inzicht in de gecompliceerde leefwereld van iemand die niet is wat zij wil zijn. Hetty Nietsch volgde Valentijn jarenlang, waardoor een schitterend document is ontstaan.

Ronduit tragisch vond ik de scène waarin twee vriendinnetjes van Valentijn vertellen dat zij uiteindelijk toch geen meisje voor hen is. De dames zijn een jaar of veertien op dat moment, meen ik. Pubers met verliefdheden en veranderende lichamen. Opeens blijkt er toch een wereld van verschil tussen meisjes en jongens. Zelfs tussen meisjes en jongens die eigenlijk meisjes willen zijn. De betrekkelijke eenzaamheid die dat besef bij Valentijn teweeg moet hebben gebracht, trof me. Vooral omdat ze zo ontzettend leuk is.

De opnames van Nietsch zijn inmiddels gestopt. Valentijn heeft er na al die jaren geen zin meer in. Begrijpelijk. Maar wel heel erg jammer. Ik hoop dat ze uiteindelijk tot inkeer komt.

Voor wie de documentaire niet heeft gezien: Kijk via Uitzendinggemist.nl, trefwoord 'Valentijn'.