De weblog met de positieve vibes!

12.11.08

De principes van Feng Shui

Slapen in een museum. Daar komt het eigenlijk op neer. Cheong Fatt Tze Mansion ligt in hartje Georgetown, op het eiland Penang. Iedere dag om elf en drie uur zijn er rondleidingen voor toeristen in dit unieke complex. De rest van de tijd blijft de poort gesloten voor iedereen die er niets te zoeken heeft.

Ik behoor de komende drie dagen tot het selecte gezelschap dat hier voor heel even woont. Een unieke ervaring, want Cheong Fatt Tze Mansion staat met recht op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het huis werd in de jaren negentig van de ondergang gered en volledig teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

En de inrichting is werkelijk adembenemend. Van de keramieke tegels op de begane grond tot de hardhouten vloeren in de gastenverblijven. Van de statige pilaren die de dakconstructie dragen tot het art nouveau glas-in-lood. Van het alom tegenwoordige Chinese porselein tot het gedetailleerde houtsnijwerk dat je overal ziet.

Het gebouw, dat eind negentiende eeuw werd neergezet door de Chinees Cheong Fatt Tze zelf, schijnt bovendien te zijn ontworpen volgens de principes van Feng Shui. Wat dat precies inhoudt, zou ik werkelijk niet weten. Maar zonder twijfel draagt dit gegeven bij aan de geweldige ervaring van het gewoonweg hier zijn.

Na de koelte van de Cameron Highlands is het opnieuw plakkerig warm in Georgetown. Maar desondanks voel ik me helemaal zen...

[Zie ook: Dossier Maleisiƫ]

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem said...

Plaatste je maar eens wat mooie foto's op je blog... zucht...

13 november 2008 om 09:05

 

plaats een reactie

<< Home