De weblog met de positieve vibes!

27.1.11

Onvermijdelijke associaties met Satan

Het is gekkenhuis. Een actieve vulkaan die je met de auto op kunt rijden, om te parkeren op tien meter van de kraterwand. De lokale regels vereisen dat je de wagen achteruit inparkeert, zodat je in geval van nood direct weg kunt rijden. Eén en ander lijkt trouwens in tegenspraak met het advies dat je bij het passeren van de slagboom onderaan de berg op schrift krijgt uitgereikt; in geval van een eruptie word je dringend geadviseerd om onder de auto te gaan liggen. Die dan hopelijk niet wegrijdt, dus.

Het bleek allemaal niet nodig vandaag, al deden het gerommel in de diepte en de enorme wolken zwaveldamp die uit de immense krater opstegen, wel vermoeden dat veiligheidsprocedures op zich geen overbodige luxe zijn. Een blik over de rand roept onvermijdelijke associaties op met Satan. Als je ergens de hellepoort zou vermoeden, is het hier. De Masaya in Nicaragua. Een land dat overigens behebt is met een stuk of veertig vulkanen. De één nog meer iconisch dan de ander.

Bijna alle steden van enig formaat liggen hier in de schaduw van zo'n potentieel allesverwoestende reus. Da's geen toeval, gezien de vruchtbaarheid van het land ter plekke. Maar gekkenhuis is het wel.

[Zie ook: Dossier Centraal-Amerika]