De weblog met de positieve vibes!

7.1.11

Stempels en contante bedragen

Ik moest even denken aan de tijd dat er nog douanebeambten stonden langs de grens met Luxemburg. Dan minderde je voor de vorm even wat vaart, om daarna vooral het gaspedaal weer flink in te trappen. Volgens mij is het inmiddels lichtjaren geleden. De tijd dat er controles waren bij het binnengaan van België kan ik me zelfs in het geheel niet heugen. Je merkt tegenwoordig alleen nog aan het slechtere wegdek dat je bij onze zuiderburen bent beland.

Hoe anders gaat het er aan toe wanneer je van Costa Rica naar Nicaragua reist. Tussen die landen is nog een ouderwetse barrière met veel uniformen en formaliteiten. Met grote aantallen stempels en contante bedragen in dollars, die de staatskas moeten spekken. Met enorme rijen vrachtwagens die wachten op permissie om hun weg te vervolgen en met minstens zulke lange rijen mensen die in de tropische hitte hopen op een goedgeluimde official die niet al te moeilijk doet. Drie uur waren we er zoet mee.

De enige overeenkomst met de situatie op het grensvlak van Nederland en België, is de slechtere infrastructuur zodra je het niemandsland achter Costa Rica verlaat. Een metalen hek zwaait open, waarna Nicaragua zich openbaart. Totale gekte in vergelijking met het geordende buurland. Schreeuwende 'touts' en halfvergane bussen. Afgebladderde verf en rommelige marktkramen. Het is alsof je het decor van een James Bond-film binnenstapt. Het contrast kan bijna niet groter zijn.

Toch durf ik na twee dagen al te zeggen dat het hier geweldig is. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de natuur is wonderschoon, het wegdek blijkt minder slecht dan je op het eerste gezicht denkt en de prijzen liggen aanmerkelijk lager dan in Costa Rica. Op weg naar San Juan del Sur, de strandbestemming bij uitstek, rijd je vlak langs de twee enorme vulkanen in het Lago Nicaragua. Het is een voorproefje van wat nog komen gaat.

Voor nu genieten we - met de benen omhoog, in de relaxstand - van het ongecompliceerde leven aan zee. En van de zon die eindelijk schijnt...

[Zie ook: Dossier Centraal-Amerika]