De weblog met de positieve vibes!

27.3.13

Verse koopwaar van het vruchtbare land

Ze worden met uitsterven bedreigd en dat is allemaal het resultaat van de vooruitgang. Het simpele feit dat er steeds meer en betere wegen zijn, komt het fenomeen bepaald niet ten goede bijvoorbeeld. En hoewel dat vanuit het perspectief van de toerist zonder meer jammer is, lijkt het toch vooral ook arrogant om de Vietnamezen in de Mekong-delta te misgunnen dat ze meegaan in de vaart der volkeren. Wij blijven in Nederland tenslotte ook niet op klompen en in klederdracht lopen omdat buitenlandse bezoekers dat zo leuk vinden, een enkele uitzondering daargelaten.

De drijvende markten in het dichtstbevolkte gebied van Vietnam behoren binnen een paar jaar wellicht wel helemaal tot het verleden. Of ze verworden tot het equivalent van de Alkmaarse kaasmarkt: een stukje folklore dat omwille van het toeristenvolk in stand wordt gehouden. Maar zover is het nog niet. Hoewel de beelden van honderden kleurrijke bootjes - meest bevolkt door vrouwen met de kenmerkende punthoed op - en evenzovele bootjes met kopers, inmiddels niet meer zijn, is wat er rest nog wel authentiek. Verse koopwaar van het vruchtbare land, die zonder al te veel plichtplegingen van eigenaar wisselt.

Er is nog een paar van dit soort drijvende markten over in het gebied waar de machtige Meking uitwaaiert richting zee. Wij bezochten Cai Rang en Phung Dien in het ongetwijfeld langzaamste motorbootje dat in heel Can Tho - de voornaamste stad in de regio - te krijgen was. We grapten dat het vaartuig maar nauwelijks trager was dan de andere boten, die voorbij stoven in alle vroegte. Want drijvende markten bezoek je in de ochtend, bij voorkeur tussen zes en acht. En dus waren we al om vijf uur uitgevaren. Dat had achteraf gezien nog best een uurtje vroeger gemogen.

Het feit dat we een spreekwoordelijke kat in de zak hadden gehuurd, gaf ons overigens wel alle tijd om de wonderlijke waterwereld van de Mekong-delta in slowmotion voorbij te zien glijden. In die zin had het ook wel iets moois. We gingen nog net niet achteruit, op weg naar een fenomeen dat door vooruitgang werd bedreigd...

[Zie ook: Dossier Vietnam]