Idioot besluit over playlist Radio 2
Ik vind mijzelf bepaald niet activistisch en ik loop al helemaal niet te koop met mijn politieke voorkeuren. Dat vind ik ook niet kies, gezien de publieke rol die ik in veel gevallen speel. Als voice-over van een nieuwsprogramma, maar zeker ook als radiomaker behoor je in mijn visie een neutraal profiel te hebben als het gaat over links, rechts of recht door zee. Juist daarom wil ik nu wel van me laten horen.
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarmee Radio 2 wordt gedwongen om minimaal 35 procent Nederlands product te draaien. Ik vind het ronduit schandalig dat de politiek meent zich met de inhoudelijkheid van de publieke omroep te kunnen bemoeien. Los van het feit dat het managen van een radiozender een vak is, is het eng als politieke partijen directe macht uitoefenen op het eindproduct van media. Publiek of niet.
Tot nu toe beperkte het commentaar zich tot algemene termen als 'linkse kerk', wanneer in Den Haag het ongenoegen werd geuit over de aanpak in Hilversum. Dat mag. Ook de baas van de NPO zelf, Henk Hagoort, liet zich in het verleden vergelijkbaar uit. Hij kwalificeerde de toenmalige actualiteitenrubrieken als 'drie keer De Volkskrant'. Je kunt in dat soort termen met elkaar sparren. Daar is helemaal niets mis mee. Een heel ander verhaal wordt het als de politiek gaat ingrijpen.
Het lijkt in dit geval misschien onschuldig. Iets meer Nederlandse muziek draaien, hoe erg is dat? Maar wat is de volgende stap? Instemmen met deze bemoeienis, betekent instemmen met een glijdende schaal. Bepaalt Den Haag straks de uiterste houdbaarheidsdatum van Sacha de Boer? Moet Een Vandaag voor uitzending het draaiboek overleggen? Kan de coalitie ingrijpen als er bij Nieuwsuur onwelgevallig dreigt te worden bericht over een bewindspersoon?
We kijken allemaal met lede ogen naar Italië, waar Silvio Berlusconi er in is geslaagd om zowel de publieke als de commerciële omroepen volledig naar zijn hand te zetten. We hebben allerlei uitgesproken meningen over landen waar een gebrek is aan persvrijheid. We gaan naar Afghanistan om daar democratie te brengen. Dat valt mijns inziens allemaal niet te rijmen met een idioot en in potentie zelfs gevaarlijk besluit over de playlist van Radio 2.
De media is een zelfregulerende bedrijfstak en moet dat blijven. Radio 2 was bij de laatste meting van de luistercijfers bovendien de derde zender van Nederland met een marktaandeel van 9,6 procent en hoeft alleen 3FM en Radio 538 voor zich te dulden. Daaraan mag je op z’n minst de conclusie verbinden dat de luisteraars van Radio 2 erg tevreden zijn. Het station floreert en er is dus ook vanuit dat perspectief geen enkele reden voor politieke actie.
Tenslotte benadeelt Den Haag met de aanname van de motie vandaag het in Nederlands product gespecialiseerde radiostation 100%NL. Een station dat nota bene is ontstaan doordat de politiek het destijds al niet kon laten met zogenoemde geclausuleerde FM-kavels enige invloed uit te oefenen op hetgeen er in de ether te horen is. Feitelijk worden publieke kavels vanaf vandaag dus ook geclausuleerd en dat is oneerlijk. Je kunt niet tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen.
De laatste jaren heb ik als stem van Hart van Nederland en Shownieuws, als radiomaker bij Decibel en als nieuwslezer bij het ANP voor commerciële media gewerkt. Maar mijn carrière begon ooit als presentator bij de publieke NCRV. Ook toen al nam ik de instandhouding van mijn neutrale profiel bijzonder serieus. Met terugwerkende kracht verlang ik alleen al op grond daarvan dat Den Haag zich bij wijze van tegenprestatie niet mengt in de afwegingen die Hilversum maakt.
In een volwassen democratie houdt de politiek zich verre van inhoudelijke bemoeienis met de media. Als we toestaan dat dit principe wordt losgelaten, is het einde zoek.