De weblog met de positieve vibes!

31.10.04

Meest mierzoete liedjes

We zijn vanavond naar Veldhuis & Kemper geweest in het Theater aan de Schie. De tweede avondvullende show van het duo dat vorig jaar de hitlijsten bestormde met 'Ik wou dat ik jou was'. Deze kraker vormt het slotakkoord van de voorstelling en is gelijk één van de weinige hoogtepunten. Doordat de beide mannen het nummer tot in de finesses beheersen, zijn ze in staat het publiek op een fantastische manier bij hun performance te betrekken, waar dat op ander momenten juist niet lukt.

De persiflages op Frans Bauer en Marco Borsato zijn uitzonderingen. Die zijn goed bedacht en goed gebracht. In een volgende act doet Veldhuis aan Freek de Jonge denken, maar of dit ook de bedoeling is, wordt niet duidelijk. Ze pakken nog wel uit met een geweldige lichtshow en een vijfkoppige band, maar weten helaas niet te boeien met hun aaneenschakeling van meest mierzoete liedjes. En aangezien deze - veelal op elkaar gelijkende - deuntjes de ruggengraat van de avond vormen, is 'Hitsig!' best een lange zit.

In hun eerste show waren Veldhuis & Kemper meer de cabaretiers, die af en toe een liedje brachten om wat lijn in de avond te krijgen. In deze follow-up willen ze graag vooral zanger zijn. Hun talent haalt het echter niet bij dat van bijvoorbeeld collega's Acda & De Munnik en daarmee hebben ze wat mij betreft op het verkeerde paard gewed. Want Veldhuis & Kemper zijn best grappig. Als ze niet zoveel zingen.

29.10.04

De trein van negentien over

Ik werd een half uur te laat wakker en miste op een haar na de bus. Terwijl ik op Rotterdam CS verwoedde pogingen deed om een kaartje uit de automaat te halen, werd ik gebeld. In de consternatie viel m'n portemonnee en even later ook mijn telefoon. "Ik bel zo terug," had ik nog net kunnen roepen voor het apparaat weggleed uit de greep van mijn rechterschouder en kin. Ik raapte alles bij elkaar en trok een sprint voor de trein van negentien over.

De reizigerstunnel was tot de nok gevuld. Van links en rechts stroomden juist gearriveerde passagiers in de massa. Toen ik uiteindelijk hijgend de roltrap naar perron elf oprende, gleed ik hopeloos uit. Mijn linkerknie boorde zich daarbij in de venijnige kartels van een hoger gelegen trede. De pakweg twintig mensen die voor mij op de roltrap stonden, keken verschrikt achterom bij het horen van de vloek die onbewust over mijn lippen kwam. De trein reed net voor mijn neus weg, waardoor ik twintig minuten wachten moest.

Tegen de tijd dat ik - een kwartier te laat - op Rotterdam Alexander arriveerde, vroeg ik me af of het nog wel goed zou komen. Ik zei sorry tegen Brenda, die me opwachtte bij het station. En nog voordat we de snelweg hadden bereikt, bleek dat we ons hadden vergist in de tijd. Niet om tien uur in Zeewolde, maar een heel uur later. Toen ik tijdens de lunch bij 'La Place' in Almere-West ook nog een vol dienblad uit mijn handen liet vallen, besloot ik me maar neer te leggen bij deze dag.

Het kan niet élke dag je geluksdag zijn.

27.10.04

De bijbel is 'hotter' dan ooit

Mag een 'kribbe' eigenlijk wel 'voederbak' heten en is 'in den beginne' niet gepaster dan 'in het begin'? De nieuwe bijbelvertaling is vandaag gepresenteerd, hetgeen gepaard gaat met hevige discussies. Zelf heb ik er ook een mening over, al is die wat schizofreen. Aan de ene kant vind ik het jammer dat de 'kribbe' niet meer is, aan de andere kant juich ik het toe dat de bijbel toegankelijker is gemaakt.

Hoewel ik mijn middelbare schooltijd op een christelijk lyceum heb doorgebracht, is de bijbel voor mij nog meest onontgonnen terrein. Al enkele keren heb ik geprobeerd me er doorheen te worstelen, het boek stoer naast mijn bed gelegd om zondagochtend toegewijd te bladeren, maar zonder noemenswaardig resultaat. Dat de nieuwe vertaling als 'een spannend boek' leest, zoals sommige commentaren nu beweren, lijkt me dan ook pure winst.

De discussie waarmee de introductie gepaard gaat, is begrijpelijk. Dat sommige kerkgenootschappen dreigen om de vertaling in de ban te doen, verandert echter niets aan het feit dat er een nieuwe versie is. Veel interessanter vind ik het dan ook dat de discussie op zich nieuwswaardig wordt bevonden. De bijbel is 'hotter' dan ooit. Tot mijn verbazing zag ik zojuist zelfs een gelikte registratie van de officiële presentatie in Rotterdam.

De uitzending werd vanuit De Doelen aan elkaar gepraat door Philip Freriks, die ook zonder stotteren blijkt te kunnen praten. De koningin las voor uit Genesis. Er was muziek en een geweldig koor en er ware fraaie beelden. Kosten nog moeite gespaard. Bovendien werd het bijbelspektakel op prime time uitgezonden op Nederland 1. Morgen krijg ik de nieuwe vertaling van Ludo cadeau. "Ik koop er een voor je, als evangelist zijnde," grapte hij per SMS.

Aanlokkelijke broodjes bal

Een werkplek in het hart van Rotterdam heeft een aantal voordelen. Eén van die voordelen is dat winkels altijd nabij zijn. Alleen al op het kleine stukje Lijnbaan hier om de hoek kan ik kiezen uit drie broodjeszaken, een soepwinkel, een Mac, Burger King en verschillende plaatsen voor een gezeten lunch.

Omdat we bij Intermax gezamenlijk eten tussen de middag, zijn mijn lunchgewoonten sterk vooruit gegaan de afgelopen tijd. Paar boterhammen, beetje yoghurt. Dat werk. Ik kom alleen nog dagelijks bij de groenteboer aan de overkant voor een volle bak gemengd fruit, dat met wat sinaasappelsap in de blender gaat.

Probleem is wel dat de groenteboer in hetzelfde pand is gevestigd als één van de drie broodjeszaken. En dat mijn oog daarmee dagelijks valt op de broodjes bal die in de vitrine aanlokkelijk liggen te zijn. Meestal ben ik sterk, maar zojuist even niet. En daar voel ik me nu een beetje schuldig over.

Ter compensatie neem ik vanmiddag de trap en niet de lift.

IJsberen in de keuken

Het is volle maan. Tussen het wolkendek door schijnt af en toe het felle witte licht. Gisteren voelde ik het moment al naderen. Onrustig, laat naar bed. Vanochtend een tikje chagrijnig door het gebrek aan slaap. Inmiddels ben ik weer klaarwakker.

Hoewel ik op basis van mijn kritische karakter moeite heb om te geloven dat hemellichamen daadwerkelijk mijn bioritme beïnvloeden, ben ik te vaak in mijn voorgevoel bevestigd om echt te twijfelen. De maan en ik, we weten inmiddels hoe die dingen gaan.

Vanavond zag ik Reinout Oerlemans bij 'Barend & Van Dorp' beweren dat ook hij soms hinder ondervindt van de cyclus. Van z'n moeder geërfd, beweerde hij. Waarschijnlijk ligt Daniëlle op dit moment dan ook te slapen, terwijl Reinout ijsbeert in de keuken. Solidair gevoel.

Ik probeer mezelf zo toch maar richting slaapkamer te dirigeren. Even zwaaien nog, naar de maan. Welterusten! Hoop ik...

26.10.04

De herfst is begonnen

Gisteren een zak peren bij de Bas gehaald en een fles goedkope port. De gegaarde vruchten staan inmiddels bij te komen in de koelkast, nadat ik ze vannacht een dikke twee uur liefdevol op een laag vuur had gestoofd. De herfst is weer begonnen! Komend weekend ook nog wintertijd...

24.10.04

'Last van mijn maag'

Toen we Vlaardingen in reden, schoot het item me te binnen dat ik een dag eerder op televisie had gezien. "Wout, kun je even langs het Buizengat rijden," vroeg ik. Aan het eind van de haven, op de plek waar voorheen een gasfabriek stond, waren bij opgravingen de resten van een zeventiende-eeuws buitenverblijf gevonden. Een buitenverblijf dat had toebehoord aan Wilhelm van Ruytenburch, de man die rechts vooraan op 'De Nachtwacht' staat afgebeeld.

We scheurden de dijk op, voorbij de molen en aan de andere kant van het water weer naar beneden, voor het Hof langs. Het omvangrijke terrein was met hekken afgezet. In het donker ontwaarde ik graafmachines en opgestapelde betonplaten. "Het moet verderop zijn," zei ik tegen Niels (V.) en Wouter. En omdat de straat was afgesloten, parkeerden we de auto om te voet onze weg te vervolgen. Ik snelde vast vooruit.

Aan het einde van de afzetting, bijna recht tegenover de sluis en het terrein van Baauw, werd de archeologische vondst met behulp van een schijnwerper uitgelicht. Ik zag een tegelvloer. Muurtjes tot kniehoogte. Ik probeerde me voor te stellen hoe het gebouw eruit had gezien. In de verte kwam Wout aangerend. "Niels heeft in z’n broek gepoept," riep hij. "Hij moest een scheet laten en toen ging het fout," lachte Wouter. Terwijl ik hem de opgraving aanwees, ging mijn telefoon.

"Hé Niels," zei ik vrolijk ter begroeting. "Dit gaat niet goed," reageerde hij benepen. "Wat is er gebeurd man," vroeg ik, terwijl ik mijn lachen inmiddels niet meer in kon houden. "Last van m’n maag," zei hij. "En opeens was het gebeurd." Ik zei dat we eraan kwamen en grapte dat het wellicht verstandig was om ook de rest van de avond via de telefoon te communiceren. Met het oog op de stank die hij waarschijnlijk verspreidde, leek een afstand van enkele meters niet overbodig.

We stapten snel weer in de auto en reden naar het centrum. Niels probeerde zodanig schuin te zitten, dat zijn achterwerk niet met de zitting van de stoel in aanraking kwam. Vijf minuten later waren we in 'De Steeg', waar het slachtoffer direct naar het toilet rende. Bij binnenkomst gaf ik een verbaasde Peter een klap op zijn schouder, zei hallo tegen Marijke en Ed – die informeerde hoe de Intermax Klusdag was geweest - en maakte een praatje met Maureen. De tijd had er stilgestaan.

Na het eerste biertje stelde Niels voor om toch maar even van onderbroek te wisselen. Hoewel de schade na het incident was meegevallen, zat hij toch niet helemaal comfortabel op zijn barkruk. En dus liepen we naar het huis van Wouter, waar Niels zich douchte en een blauwe boxer ter vervanging aangeboden kreeg. "Zit lekker strak," zei hij tevreden. "Ja, daar houd ik van," reageerde Wout, waarop we terugwandelden naar 'De Steeg' om bier en bittergarnituur te bestellen.

Nadat Mark en zijn vriendin nog even gedag waren komen zeggen, namen we de trein richting Rotterdam en de taxi naar onze favoriete graansilo op Zuid. Het was bizar druk in de Now&Wow, maar wel bijzonder gezellig. Om half zes strompelden we gaar naar buiten. Vandaag weer topfit!

22.10.04

Boterham met hagelslag

Gisteren was m'n moeder jarig. Daarin ben ik niet zo sterk. Dus was ik blij toen mijn broer in de ochtend belde. "Gefeliciteerd," riep hij door de telefoon. "Gefeliciteerd," vroeg ik? Ach natuurlijk... "Ja, jij ook!" M'n moeder had eerder in de week gelukkig zelf al een mailtje gestuurd met de vraag of we vandaag zouden komen eten, anders was de verrassing wellicht nog groter geweest. Toen we 's avonds belden kon ik helaas geen antwoord geven op haar vraag hoe oud ze was geworden. Zesenvijftig. Ik ga het onthouden. Ze is een lieverd. Met mijn moeder nooit een saai moment bovendien.

Vanavond gaan we gourmetten. Los van het feit dat het begrip op zich me al tegenstaat omdat het doet denken aan bowlingbanen en bingo, heb ik nog een ander bezwaar. Het gourmetstel dat we vanavond gebruiken, is ooit één keer eerder in actie geweest. Dat was aan het eind van de jaren tachtig aan de Vlaardingse Lindendreef. We hadden diezelfde vrijdag het apparaat gekocht. 'Top of the bill' en helemaal trendy! Van Tefal, dus wat wil je nog meer. Iedereen dolenthousiast. Zelf vlees in je eigen pannetje gooien, het was een geweldig concept.

De vreugde duurde exact een kwartier. Toen kantelde één van de pannetjes - waarin op dat moment een behoorlijke hoeveelheid kokend vet zat - achterwaarts over mijn rechterhand. Het gevolg was een flinke verbranding. Zoveelstegraads. Ik weet nooit of eerste- of derdegraads het hevigst is, maar het was dus erg. Ik moest een tijd met verband om lopen, herinner ik me. Het gourmetstel is daarna nooit meer gebruikt. Het verdween op een kast, verhuisde blijkbaar nog wel mee naar de Acaciadreef, maar kwam verder niet meer te voorschijn. Tot mijn vader het kleinood aan mijn moeder overdeed.

Ik eet een boterham met hagelslag vanavond. Dat is duidelijk...

Op zoek naar keukentrapjes

Morgen is het Intermax Klusdag. Dat is een nieuw fenomeen. Als afscheid nemend manager was ik niet betrokken bij de totstandkoming, maar ik juich het initiatief zeker toe. Het principe is eenvoudig: Je kiest een dag, een kleur verf en bestelt kwasten, om vervolgens op het gemoed van je Intermakkers te werken. Enerzijds door de dag een officiële titel te geven (Klusdag), anderzijds door te doen alsof verven leuk is.

En het werkt! Volgens mij komt bijna iedereen morgen helpen om de wanden van een nieuw kleurtje te voorzien. De programmeurs schilderen overigens niet mee; zij bouwen de nieuwe website van Intermax. Van accountmanager Menno kregen we afgelopen week het mailbericht dat hij nog op zoek is naar keukentrapjes. Wim, die tot coördinator is gebombardeerd, informeerde even of ik er écht wel zou zijn.

En dus riep ik vandaag niet 'prettig weekend' bij het verlaten van het pand, maar 'tot morgen'. Half elf eerst een briefing met Brenda. De nieuwe site als onderwerp. Daarna m’n verfbroek aan. Ongetwijfeld volgen de instructies van Wim. Afdekfolie is geregeld, hoorde ik vandaag tijdens de lunch. Na de Intermax Familiedag en de Intermax Ouderavond, morgen m’n eerste en laatste Intermax Klusdag. Het is toch een heerlijk bedrijf...

Update 25/10/04
Menno (van de keukentrapjes) stuurde zojuist deze foto als voorbeeld van een klusser met de blik van een kenner!

20.10.04

Zestien films op een chipkaart

Vincent adviseerde mij afgelopen week tijdens een etentje in 'Dudok' om het boek 'De Broncode' van journalist Eric Smit te lezen. Zaterdag liep ik het toevallig tegen het lijf, toen ik rondneusde in het non-fictieaanbod bij 'Donner'. Zondag startte ik met lezen en binnen zesendertig uur sloeg ik het boek geconsumeerd en wel weer dicht, om het vervolgens aan Mike door te geven.

'De Broncode' verhaalt over de Groningse televisiereparateur Jan Sloot en diens levenswerk: een coderingstechniek om digitale films tot een belachelijk kleine bestandsgrootte terug te brengen. De man beweerde in staat te zijn zestien speelfilms te parkeren op een chipkaart, hetgeen door iedereen met enig verstand van dataopslag voor schier onmogelijk wordt gehouden.

Het boek gaat tevens over zakentycoon Roel Pieper, die zich door Jan Sloot liet overtuigen en vast van plan was om dankzij de revolutionaire vinding een nieuwe Bill Gates te worden. Zover kwam het niet. Want Jan Sloot nam zijn geheim – als het al bestond – mee in zijn graf. Op de dag dat hij de broncode van zijn techniek zou overdragen, viel hij dood neer in de achtertuin van zijn Nieuwegeinse woning.

Het verhaal is waar gebeurd en daardoor juist zo fascinerend. Bovendien is het door Smit op voortreffelijke wijze geschreven. De zoektocht van Jan Sloot naar erkenning en de foute types die hij hierbij ontmoet. Het hilarische gedrag van Leon Sterk, die als eerste het avontuur met de televisiereparateur aangaat en daarbij geld van anderen uitgeeft alsof het gratis is. De onfrisse wijze waarop Pieper instapt.

'De Broncode' is een absolute aanrader. Een spannend boek, dat stilistisch dik in orde is. Een overtuigend product van liefdevolle research. Een verhaal dat je niet meer loslaat.

Update 20/10/04
Voor fans van 'De Broncode': De door Leon Sterk geïnitieerde website van Davoc is nog steeds online! Aanschouw de sterrenhemel...

19.10.04

Telefoongesprek in de metro

Lange jongen met zwaar Rotterdams accent voert een telefoongesprek in de metro:

"En áls ik dan bij je ben, dan zitten we godverdomme samen op de bank naar 'Goede Kankertijden, Slechte Kankertijden' te kijken!"

17.10.04

Fieke was jarig

"Ik loop al de hele avond te rennen," klaagde Niels (V.). Hij stond in de keuken resten eten van borden af te schrapen, terwijl het gezelschap in de woonkamer aan de koffie ging. Het oudste kind van Angelique en Micha rende door de gang met een ijsmuts op z'n hoofd. Oma kwam informeren of het allemaal wilde lukken. Fieke was jarig en dus waren we naar Hilverdorp afgereisd.

"Wout komt straks ook," zei Niels. Ik lachte. "Ik weet dat je daar blij van wordt," reageerde hij. Ik informeerde of hij niet jaloers was. Hij zei van niet. De Oudhollandse kring in de kamer werd snel kleiner met het vertrek van de familie. "Fieke," vroeg ik, "gaan we naar Utrecht of Amsterdam?" Leon schreeuwde dat hij naar de 'G-spot' wilde. Ik wenste hem veel plezier en adviseerde om 'Discotheek Gooiland' niet over te slaan.

Ik voerde een geanimeerd gesprek met Sander, de vriend van Merel. Hij kende me nog uit 'Zeezicht', ik hem niet. "Dat moet zeker een jaar of zeven geleden zijn!" Hij knikte. We hadden het over Louis, René en hun veel te dikke BMW's. Ik vertelde dat ik Louis nog wel eens voor zijn zaak zag zitten, als ik bij m’n moeder langsging. Hij bleek René regelmatig tegen te komen in de sportschool.

Fieke had inmiddels de knoop doorgehakt. Het werd Utrecht. In de trein speelden we verstoppertje met de conducteur, hoewel daar geen enkele reden voor was. We hadden keurig een kaartje. Leon joeg me de stuipen op het lijf toen hij onverwacht de coupé binnenstormde waar Niels en ik ons hadden verscholen. Na een uitgebreide pinexercitie, belandden we bij 'Hofman'. Foute muziek, foute mensen.

Het gros van de nacht brachten we uiteindelijk door in de 'Winkel van Sinkel'. Wouter liet voornamelijk drank uit z'n handen vallen, Leon probeerde zowaar wat danspasjes uit en Niels was weer één brok energie. De glimlach op mijn eigen gezicht moest ik er vanochtend met groene zeep afboenen. Terwijl ook de rest van het huis langzaam wakker werd, zat alleen de frikadel van de vorige avond nog dwars.

15.10.04

Daadwerkelijk een vliegtuig?

Ludo en John wezen mij gisteren op een interessant filmpje. En ik heb inderdaad ademloos zitten kijken. Centrale vraag: Is er daadwerkelijk een vliegtuig neergestort op het Amerikaanse Pentagon op 11 september 2001?

Update 17/10/04
Graag doen we aan objectieve berichtgeving op deze weblog. Daarom dank aan Ludo voor een antwoord op de vraag waarom het tóch een vliegtuig was dat het Pentagon in vloog op 9/11. Met een verwijzing naar de Bijlmerramp!

Bush blijkt aimabele man

Terwijl ik gisteravond laat even uitblies na een lange dag, bereikte een tekstbericht mijn telefoon. Het was John. 'Kabinet gaat binnen afzienbare tijd vallen,' schreef hij. Ik SMS-te de vraag retour of ik NOVA had gemist of dat deze mededeling aan zijn eigen onderbuik was ontsproten. Ik bleek NOVA te hebben gemist en nam me voor om de herhaling te zien.

Het was door het tekstbericht van John dat ik de televisie aanzette en op Nederland drie net op tijd invoegde in 'Journeys with George' om geboeid te raken. In deze documentaire, die gefilmd is met een eenvoudige handcamera, schetst Alexandra Pelosi een beeld van de campagne van George W. Bush in de aanloop naar de verkiezingen van 2000. Een jaar lang volgt ze het circus van dichtbij. Eerst in de strijd om de 'primaries' en later in het gevecht tegen Al Gore.

'Journeys with George' heeft in politieke zin weinig om het lijf, maar geeft met name een kijkje in de campagnekeuken. De kijker reist mee met de presidentskandidaat en de meest opnamen zijn dan ook gemaakt in vliegtuigen en bussen. Behalve het feit dat ik geschokt was door de wijze waarop journalisten zich laten fêteren door de Republikeinen, was ik met name verbaasd over de persoonlijkheid van George W. Bush. Het bleek een aimabele man. Gevoel voor humor. Attent.

Bush en Pelosi - die overigens uit een Democratisch nest komt - bouwen tijdens het campagnejaar een band op. Dat wil overigens niet zeggen dat de filmster daadwerkelijk dichter bij het politieke geweten van de Republikein komt. Als ze hem tijdens een persconferentie vraagt of hij 's nachts rustig slaapt in de wetenschap dat hij als gouverneur van Texas wellicht ook onschuldigen ter dood laat brengen, doet Bush haar zelfs even in de ban. "Dat was een opmerking onder de gordel," oordeelt hij.

Later komt dezelfde Bush haar te hulp nadat Pelosi in het vliegtuig onder haar collega's een onderzoekje heeft gedaan. De vraag luidt wie er denkt dat Bush de verkiezingen gaat winnen. Iedereen blijkt in te zetten op zijn rivaal Gore. Als het onderzoek uitlekt en geplaatst wordt door een krant, is Pelosi in één klap uit de gratie. Haar collega's van het journaille zijn bang voor de reactie van Bush. De gouverneur stapt echter op Pelosi af en zegt: "Als mensen mij met jou zien praten, weten ze dat het goed is." En inderdaad.

De herhaling van NOVA heb ik uiteindelijk gemist. Ik herinner me vaag dat ik Elske ter Veld zag die door Clairy Polak werd ondervraagd over de vakbeweging. Het volgende moment was er testbeeld in mijn hoofd. Vannacht heb ik van Bush gedroomd...

13.10.04

Een koude kop

"Jij bent van de nieuwe generatie," oordeelde hij. "Voor jou geen pre-pensioen!" Ik knikte instemmend en nam nog een slok van mijn Red Bull. De straatvegers hielden een korte pauze op hun ronde over het Weena. Ze waren gekleed in hun opvallende oranje outfit. De één een jonge Turk, de ander een Indiër op leeftijd. "Ik ben de zestig gepasseerd hoor," vertelde de laatste, "maar ik blijf nog wel een paar jaar werken." De jongeling lachte schuchter, zijn collega diepte herinneringen op.

"Zal ik jou eens wat vertellen," vroeg hij? "Ik heb twintig jaar bij de ABN-AMRO gezeten en daar had ik een baas die op zijn vijfenzestigste stopte met werken. Zijn vrouw vond dat maar niets en zelf kon hij ook niet wennen. Binnen een jaar was de man dood. Hij was z'n hele leven 's ochtends vroeg begonnen en 's avonds laat pas weer naar huis gegaan. Hij kon niet tegen de stilte van zijn pensioen. Hij kon er gewoon niet aan wennen."

Ik keek naar het petje van de Indiër. 'In actie' stond er boven het logo van de FNV. "Goed verhaal," zei ik, terwijl ik naar zijn hoofddeksel wees. "Maar jij bent zo te zien wel in actie." De man lachte. "Ik heb dat petje nodig, anders krijg ik een koude kop."

Balletjes in rode saus

Gisteravond sprak ik Paul. Hij was op bezoek bij Claudia. Eigenlijk mocht hij niet bellen, omdat een mobiele telefoon kan storen op de apparatuur in een ziekenhuis. Maar Paul sprak de onvolprezen woorden: "Claudia ligt toch niet aan de beademing, dus het maakt niet uit." Dat een hartpatiënt op het intensive care - één verdieping lager - op dat moment wellicht wél kunstmatig in leven werd gehouden, kon hem weinig schelen.

Het meest maakte ik mij zorgen over het eetpatroon van Paul. Vroeger smeerde zijn moeder zijn boterhammen, daarna was het Niels (Z.) die het eten bereidde en uiteindelijk nam Claudia deze taak op zich. Bij mijn weten is hij sinds donderdag voor het eerst in zijn leven op zichzelf aangewezen. De oplossing blijkt het personeelsrestaurant van Ikea. En daar serveren ze niet alleen balletjes in rode saus, verzekerde hij me.

Vandaag wordt een nieuwe echo gemaakt waaruit moet blijken of Clau thuis verder mag rusten. Want werken is er niet bij tot februari. Ik kreeg visioenen van vier maanden gestrekt op de bank en verplicht 'Days of Our Lives' kijken en was even blij dat ik zelf niet zwanger ben...

'Wie weet mis ik wat'

Volgens Bas doe ik aan 'spam'. En een beetje gelijk heeft hij natuurlijk wel. Gemiddeld eens per week stuur ik een bericht naar enkele tientallen mensen die op mijn maillijst staan, met een verwijzing naar deze weblog. En die maillijst wordt steeds langer. Niet doordat mensen zich - op een enkele uitzondering na - zelf aanmelden, maar doordat het mij een goed idee lijkt om ze toe te voegen.

Zelf noem ik het overigens liever 'e-mailmarketing'. Vooral omdat het werkt. Op de dagen dat ik mijn publiek attendeer op het bestaan van deze weblog, neemt het aantal 'pageviews' navenant toe. Onlangs bevestigde Wouter mij nog hoe die dingen gaan. "Ik kijk altijd even op je site als ik weer een mailtje krijg," zei hij. "Nee, nooit uit mezelf. Daar denk ik dan niet aan."

Maandag stuurde ik weer zo'n teaser naar mijn vaste publiek, om direct van Bas een reactie te ontvangen: "Ja, heb ik allemaal al gelezen joh." Op mijn vraag of ik hem dan van de lijst zou verwijderen, antwoordde hij: "Ik wil blijven want wie weet mis ik wat."

12.10.04

Clau in het ziekenhuis

Sinds eind vorige week ligt Claudia in het ziekenhuis. Veel sterkte! Ik hoop voor Paul en Clau dat dit avontuur niet de rest van de zwangerschap duurt...

Update 20/10/04
Ik lees zojuist dat Claudia weer thuis is. Mooi!

10.10.04

Auto met afstandsbediening

Toen de kamerdeur openzwaaide, sprong Sebas luid schreeuwend voor me. Hij was gehuld in ridderuitrusting. Een helm, die ook het grootste deel van zijn gezicht bedekte, een schild en een vervaarlijk uitziend – plastic – zwaard. Sebas had het cadeau van Irma gekregen, John’s zus. Het pak dat ik onder mijn arm meevoerde werd met grof geweld van het papier ontdaan. "Weet je wat dat is," vroeg Jane? "Een auto met afstandsbediening," lispelde de jarige.

Het was nog een behoorlijke toer om alle batterijen in de auto – een flinke 4WD – en het controlepaneel te krijgen. Tegen de tijd dat de klus geklaard was, stapte de volgende visite binnen. Een doe-het-zelf-pakket. Compleet met veiligheidsbril, kunststof hamer, tang en boormachine. De aandacht van Sebas voor de auto was vervlogen. Even later stond hij murmelend in de tuin zijn skelter te repareren. De bril stoer op het voorhoofd.

Uitputtingsslag
Net even bij m’n moeder geweest. Ze is drie weken geleden met een nieuwe baan begonnen, die nogal wat energie vergt. Na een jaar of vijftien in de kinderopvang te hebben gewerkt, geeft ze nu les aan een middelbare school voor kinderen met psychische stoornissen. Lesgeven is weliswaar haar vak, maar met dit publiek had ze nog geen ervaring. En hoewel de klassen slechts acht man groot zijn, blijken de eerste weken een uitputtingsslag vanwege de grote hoeveelheid specifieke aandacht die haar leerlingen nodig hebben.

Een doosje bonbons uit Antwerpen. Wat opbeurende woorden. Ik hoop voor m'n moeder dat de komende week iets meer 'fun' wordt. 'Sanuk', zoals de Thai zouden zeggen. Is belángrijk...

De comeback van De Mol

Een inspirerend interview vrijdagavond met John de Mol bij 'Barend & Van Dorp'. De man bewees al eerder geniaal te zijn, maar benadrukte dat nog eens haarfijn met de aankoop van zes uitwedstrijden van Oranje. Tot aan de start van zijn nieuwe tv-kanaal in augustus, creëert hij zes momenten waarop kinderloze mensen op zoek gaan naar 'Nickelodeon'. De comeback van De Mol, het feit dat Nederland een nieuwe zender gaat krijgen en het onbevestigde bericht dat John een kleine miljoen Euro per uitwedstrijd zou hebben betaald, maken hem op dit moment tot een mediahype.

De zwakke schakel in de televisieketen, voorspelde De Mol in het RTL 4-programma, wordt de producent. Waar het primair om gaat is de ontwikkeling van concepten, waarbij je borgt dat je zelf de eigenaar van het idee blijft. Verder vertelde De Mol zijn nieuwe zender te gaan gebruiken als toegangspoort voor betaaltelevisie via themakanalen, waarbij ook nieuwe interactieve technieken worden ingezet. Met de radiostations die hij binnen zijn Talpa investeringsmaatschappij beschikbaar heeft en de belangen die hij bezit in telecombedrijven, staat John de Mol op het punt om in Nederland geschiedenis te schrijven.

De integratie is begonnen!

Update 11/10/04
De uitwedstrijd van Oranje tegen Macedonië is op het hoogtepunt bekeken door 2,5 miljoen mensen. De uitslag is daarmee 2-2 voor Oranje en 1-0 voor De Mol.

8.10.04

Kort nieuws op vrijdag

DJ Dirk
DJ Dirk heeft gisteravond zijn eerste plaat opgenomen. 'Drie vingers in de lucht' - in een samenwerking met DJ Cor - is een lof-rap op het fenomeen file. De reacties waren vandaag na uitzending in mijn wekelijkse blokje om kwart over twaalf, werkelijk uitzinnig. Het nummer duurt nu een minuut, maar vraagt om uitbreiding in tijd en om een lekker refreintje.

Zuid-Frankrijk
Niels (V.) stuurde vandaag een uitnodiging uit voor een weekendje Zuid-Frankrijk, met de toevoeging dat 'kutsmoezen' niet worden geaccepteerd. In het verleden werden verjaardagen van oma's en tennistoernooien door deze en gene nog wel eens opgevoerd als excuus om niet te komen. Vandaar. Van de aangeschreven man of tien, hebben zich volgens de laatste berichten al drie personen aangemeld.

Antwerpen
Morgen een dagje met Miriam naar Antwerpen. Hopen dat de zon schijnt, beetje winkelen, biertje op een terrasje en paling in 't groen. Op de Groenplaats. Waar dan van die schattige Belgische trammetjes langsrijden.

Tenenlikker mogelijk aanrander

De Rotterdamse tenenlikker kan vervolgd worden wegens aanranding of schennis van de eerbaarheid. Dat heeft minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer laten weten, in antwoord op vragen. De tenenlikker was de afgelopen jaren onder meer actief in het Vroesenpark, nabij Diergaarde Blijdorp. Een park waar ik op zonnige dagen nog wel eens een barbecue bijwoon en waar ik regelmatig langsfiets op een recreatieve ronde door Rotterdam.

Ergens vind ik het een beetje zielig voor de man. Je moet toch wel een bepaalde drempel over lijkt mij, voordat je de tenen van wildvreemde vrouwen in je mond stopt. Ik moet steeds denken aan die ranzige tv-reclame voor een middel tegen schimmelnagels.

7.10.04

'Meet & greet' met de Tokkies

In de categorie 'geweldig nieuws':

De Tokkies zijn voortaan te boeken op feesten en partijen. U betaalt hiervoor de lieve som van Euro 1.775,00 per uur. De eerste schnabbel voor de aso-familie staat gepland in een Zeelandse discotheek en wordt omschreven als een 'meet & greet'. Mocht u zelf interesse hebben, neem dan contact op met talentenbureau (?) Jan Vis. En als de Tokkies niet helemaal uw stijl zijn, overweeg dan Albert West of Jan Keizer...

Update 08/10/04
Emile Ratelband heeft gebroken met de Tokkies, nu blijkt dat de familie tot de kerst is volgeboekt. Ratelband vindt dat de Tokkies inmiddels draagkrachtig genoeg zijn om zelf een woning te zoeken, maar vindt het bovenal niet goed voor hun resocialisatie dat ze zich als aso-familie profileren.

4.10.04

'Winnen zonder strijd'

Vandaag het laatste directieoverleg waarbij ik aanwezig was. Het nieuwe team moet zich nu vormen, met mijzelf op de achtergrond tot het einde van het jaar. Hoewel ik geprobeerd heb om net zo kritisch als anders te zijn, was de sfeer in mijn hoofd toch niet hetzelfde. Al was het alleen maar omdat John de vergadering begon met de attente mededeling dat hij dit moment toch niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan. "Je gaat een liedje zingen," vroeg ik?

Normaal gesproken zou hij beslist 'De Vlieger' hebben ingezet, maar na een feestje gisteren was John vandaag nauwelijks bij stem. Geen liedje maar twee boeken. De biografie van presidentskandidaat John Kerry en het oude Chinese werk 'Winnen zonder strijd' van Sun Tszu. De schrijver past in de traditie van de 'Zen' en predikt dat het altijd de voorkeur verdient om een gevecht in je voordeel te beslechten zonder strijd te leveren. "Misschien had ik het je vijf jaar geleden moeten geven," grapte John.

Na afloop van het overleg riep Ed dat hij me wel zou missen. Hoe aardig ook, het voelde even of ik iets terminaals onder de leden had.

Nachtje graansilo met Wout

De twee Marokkanen die voor Wout en mij in de rij stonden, werden naar goed Nederlands gebruik geweigerd op basis van hun outfit. De 'doorbitch' was deze keer een 'doornicht'. Ook bij mijn overhemd had hij een opmerking. Deze was volgens mij overigens meer gebaseerd op het feit dat hij daaraan zijn bestaansrecht ontleende, dan dat er echt iets mis was met het kleinood uit de kinky collectie van H&M.

Ik ken Wouter al zo lang als ik me kan herinneren. Onze moeders waren goed bevriend tijdens onze kinderjaren. Ze deelden onder meer een passie voor het naturistenstrand. In de tijd dat wij nog meegingen op de zomerse uitstapjes naar Hoek van Holland, groeven we kuilen tot we erbij neervielen. We vormden een apart gezelschap. Een stuk of vijf kinderen, drie ouders – waarvan er één bovendien een been miste – en een hele roedel honden.

De afgelopen jaren kwamen we elkaar soms bij toeval tegen. Sinds de bruiloft van Niels (V.) zit daar meer regelmaat in. En met Wout is het altijd feest. Een heerlijke vent is het, die ik altijd benijd om zijn open uitstraling. Toen we onlangs in Amterdam gingen stappen en ik klaagde over het feit dat er op zaterdagen vaak niemand te porren was voor de Now&Wow, spraken we af dat ik op die momenten zou bellen. Zaterdag belde híj.

Het was weer een lekker nachtje graansilo, Wout!

1.10.04

Appeltaart voor de juf

"Kom je op m’n verjaardag?" John’s nummer stond in het display van mijn telefoon. "Mamma, wanneer," riep hij langs de telefoon. Even was het stil. Ik hoorde Jane op de achtergrond. Gefrommel en gekraak. "Zondag 10 oktober," zei Sebas. "Natuurlijk kom ik op je verjaardag," antwoordde ik. "Zondag 10 oktober," herhaalde het mannetje aan de andere kant. "Ik dacht dat je verjaardag niet doorging," zei ik. "Maar nu wel," reageerde hij.

Komende maandag wordt hij vier. John meldde onlangs met enige opluchting, dat in onderling overleg met zijn vrouw en zoon was besloten om dit jaar geen feestje te vieren en geen cadeautjes te kopen. Het geld dat daarmee werd bespaard, ging naar een goed doel. Het idee zou van Sebas zelf zijn geweest. Ik geloofde daar meteen al weinig van en werd zojuist bevestigd. Het scenario was duidelijk bijgesteld.

Afgelopen week nam Sebas afscheid op de peuterspeelzaal. Jane had achttien Ernie's van mandarijnen gemaakt. En een appeltaart voor de juf, maar die was mislukt zei Sebas. Hij had te lang in de oven gestaan. Ik vroeg of de taart helemaal zwart was geworden. Nee dat niet. We keuvelden nog wat over spinazie. Hij vertelde dat hij Pop-eye wilde worden en ik zei dat er dan nog even flink moest worden doorgegeten.

Vorig jaar mocht ik ook al op z’n feestje komen... "Tot volgende week zondag," zei ik trots. "Ja, dag," zei Sebas.

Gele kaarten week 44

De gele kaarten in week 44 wegens hoogoplopende log-achterstanden, gaan naar: Ludo (laatste log op 19/09), Niels (laatste log op 14/09) en Paul en Clau (laatste log op 19/09). De Nederlandse Log Autoriteit (NLA) verzoekt betrokkenen om maatregelen te nemen!

Update 04/10/04
De weblog van Ludo is inmiddels bijgewerkt. Gelukkig oordeelt de NLA niet over de inhoudelijkheid van verhalen :-)

Veredelde bezemkast

Vanaf vandaag ben ik geen salesmanager meer. Toen ik net van de bushalte naar de groenteboer liep, waar ik mijn dagelijkse bak fruit haal, voelde dat als een mengeling van vreemd en lekker. Aan de ene kant is het prettig om de verantwoordelijkheid over te kunnen dragen aan Brenda, aan de andere kant heb ik steeds minder in de melk te brokkelen en dat ligt me niet zo goed van nature. Ik bemoei me graag met zaken. Maakt eigenlijk niet uit waarmee...

Met Jennifer geregeld dat er een bosje bloemen klaarstond op mijn oude bureau, dat inmiddels door mijn opvolgster is ingenomen. Zelf zit ik nu in een soort veredelde bezemkast, die ook zo genoemd wordt door mijn Intermakkers. "Ga naar je bezemkast," riep John zojuist gekscherend. Het aftellen is begonnen.